Γιατί παιδικά ρούχα από οργανικό βαμβάκι; | CottonBaby.gr

Γιατί οργανικό βαμβάκι; βιωσιμότητα (sustainability)

Γιατί παιδικά ρούχα από οργανικό βαμβάκι;
Γιατί το οργανικό βαμβάκι είναι σαφέστατα μία επιλογή βιώσιμου προϊόντος (sustainable babywear - sustainable kidswear).
Τι σημαίνει όμως βιώσιμο για ένα προϊόν?
Στην βιομηχανία της μόδας, sustainable fashion είναι ο όρος που έρχεται απέναντι στο fast fashion. Είναι ρούχα καλύτερης ποιότητας, που δεν φοριούνται μόνο μία σεζόν με μοναδικό γνώμονα την τιμή και το design αλλά φτιάχνονται από εταιρείες που ακολουθούν τους κανόνες του δίκαιου εμπορίου (fair trade), σέβονται το περιβάλλον και φυσικά τα προϊόντα τους έχουν τέτοια διάρκεια που τελικά η σπατάλη των φυσικών πόρων ήταν σαφώς λιγότερη για την παραγωγή τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βιωσιμότητάς λοιπόν, προτείνουμε οργανικό βαμβάκι γιατί ...

Το οργανικό βαμβάκι καλλιεργείται απαλλαγμένο από πολυάριθμα τοξικά χημικά, όπως φορμαλδεΰδη, αζωχρωστικές, φθαλάτες, χρωστικές ουσίες, λαμπρυντικά, βαρέα μέταλλα, επιβραδυντικά φωτιάς, αμμωνία, μαλακτικά κ.α. και η ζήτηση των καταναλωτών ολοένα αυξάνει για την υγεία τη δική μας, αλλά πρωτίστως των παιδιών μας! Οι ευσυνείδητοι καταναλωτές και οι ευαισθητοποιημένες μητέρες ενδιαφέρονται περισσότερο από όλους για τα ρούχα που αγοράζουν για τα μικρά τους.

Το δέρμα ενός βρέφους, ή ενός παιδιού είναι μακράν πιο ευαίσθητο από αυτό ενός ενήλικα και ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό τους σύστημα βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Επίσης, το οργανικό βαμβάκι είναι η ασφαλέστερη λύση για άτομα με αλλεργίες, εκζέματα, δερματίτιδες και ευαίσθητο δέρμα στις χημικές ύλες, καθώς για τη βαφή τους χρησιμοποιούνται φυσικές ή ατοξικές χημικές βαφές, ενώ στην προλεύκανση δε χρησιμοποιείται χλώριο.

Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τα βρεφικά και παιδικά δέρματα που είναι κατά κανόνα πιο ευαίσθητα από αυτά των ενηλίκων, αλλά και ευαίσθητο δέρμα να μην έχει κανείς, η αίσθηση του οργανικού βαμβακιού στο δέρμα είναι πολύ πιο ευχάριστη.

Τα παιδιά παίζουν συνέχεια και παίζοντας ιδρώνουν, τότε ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και ψάχνουν να αναπνεύσουν. Αυτό που τελικά αναπνέουν είναι το ρούχο που φοράει το παιδί κατάσαρκα. Τα περισσότερα ρούχα σήμερα είναι προϊόντα της πετρελαιοβιομηχανίας, παρά της παραδοσιακής κλωστουφαντουργίας. Επομένως, όσο πιο πολλά συνθετικά ρούχα φοράτε στο παιδί σας κατάσαρκα, τόσο μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κίνδυνος απορρόφησης τοξικών χημικών από το δέρμα του και τόσο μεγαλύτερα τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Η παραγωγή οργανικού βαμβακιού αντιπροσωπεύει το 1,5% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού. Δε θα νιώθατε πιο ασφαλείς αν τα παιδιά σας ανήκαν σε αυτό το ποσοστό;

Πιστοποιήσεις

Οι εταιρείες που εξειδικεύονται στη μόδα από 100% οργανικό βαμβάκι για παιδιά και βρέφη, έχουν πιστοποιηθεί από τον παγκόσμιο φορέα πιστοποίησης GOTS (Global Organic Textile Standard), κάτι το οποίο ταυτόχρονα εξασφαλίζει και συνθήκες δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου. Ο διεθνής αυτός φορέας πιστοποίησης είναι ο κύριος φορέας σε ό,τι αφορά την επεξεργασία υφασμάτων από οργανικές (βιολογικές) ίνες (νήματα), στον οποίο περιλαμβάνονται οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία, για να διασφαλίσουν το κύρος της βιολογικής καλλιέργειας στα υφάσματα, από τη συγκομιδή των αρχικών πόρων, στη διαδικασία της περιβαντολλογικά και κοινωνικά υπεύθυνης παραγωγής μέχρι την ετικέτα, προκειμένου να παρέχεται αξιόπιστη διασφάλιση στον τελικό καταναλωτή.

Με τη δύναμή μας ως συνειδητοί καταναλωτές, τη στιγμή που αγοράζουμε προϊόντα από 100% οργανικό βαμβάκι στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα σε όλους τους κατασκευαστές, ότι απαιτούμε περισσότερα από εκείνους. Χρειάζεται να απαιτήσουμε καταναλωτικά προϊόντα που δεν είναι γεμάτα χημικά, αλλά σέβονται απόλυτα την υγεία τη δική μας και του περιβάλλοντος.

Αν επιλέξετε να αγοράσετε οργανικά ενδύματα, επιλέγετε ουσιαστικά να αλλάξετε το μέλλον σας, την υγεία των παιδιών σας και τη μελλοντική υγεία του πλανήτη, στον οποίο ζούμε. Πρόκειται για μια επιλογή ζωτικής σημασίας και παράλληλα δείχνει την υποστήριξή μας στην προσπάθεια των εταιρειών να αλλάξουν τον κόσμο. Η επιλογή οργανικού βαμβακιού είναι μια υγιής επιλογή για τους γεωργούς, τα φυτά, τα ζώα και τα παιδί.

Οι αξίες μας

Το Cotton Baby θέλει να στείλει ένα δυνατό μήνυμα σε όλους, κατασκευαστές και καταναλωτές ότι θα πρέπει να σεβομάστε περισσότερο την υγεία την δικιά μας, των παιδιών μας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος μέχρι πριν από λίγα χρόνια στις καλλιέργειες βαμβακιού χρησιμοποιούνταν το 25% των εντομοκτόνων και το 10% των ζιζανιοκτόνων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιλέγοντας οργανικό βαμβάκι λοιπόν επιλέγουμε να αλλάξουμε το μέλλον μας προς το καλύτερο, βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στο να σώσουμε τον πλανήτη και τα παιδιά μας από επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Μια τέτοια επιλογή ενός παραγωγού βαμβακιού, μιας εταιρείας κατασκευής ενδυμάτων, ενός καταστήματος και τελικά ενός καταναλωτή είναι που θα βοηθήσει όλους μας να έχουμε ένα καλύτερο και πιο υγιές αύριο.

Newsletter Popup

Αποδέχομαι την αποθήκευση και χρήση του email μου για τη λήψη ενημερωτικών δελτίων. Μπορείτε να κάνετε unsubscribe όποτε θέλετε.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.